İkincil işlem görmüş özellikle plastikten ürünlerde çevre katkı payı oranlarında ihtilaflar olduğu ve plastikten ikincil işlem görmüş ürünlerin hurda olarak mı ya da atık olarak mı değerlendirilmesi gerektiği ve oranında CIF bedelin yüzde biri mi ya da CIF bedelinin binde beşi oranında mı uygulanması gerektiği hususuna yazımızda açıklık getireceğiz.
Öncelikle, çevre katkı payı “Çevre kirliliğinin önlenmesi, çevrenin iyileştirilmesi ve çevre ile ilgili yatırımların desteklenmesi amacıyla tahsil edilecek miktarı,” ifade etmektedir.
Bilindiği üzere ikincil işlem görmüş ürünlerde, ithale konu kontrole tabi yakıt ve atıklar ile hurdalarda çevre katkı payı tahsil edilmektedir.
Çevre Gelirlerinin Takip ve Tahsili ile Tahsilat Karşılığı Öngörülen Ödeneğin Kullanımı Hakkında Yönetmeliğin 5. maddesinde “İthale konu kontrole tabi yakıt ve atıkların CIF bedelinin yüzde biri ile hurdaların CIF bedelinin binde beşi oranında alınacak miktardan oluşur.” ibaresine yer verilmektedir. Belirtilen yönetmelik maddesinden de anlaşılacağı üzere ithale konu kontrole tabi yakıt ve atıklarda alınması gereken oranın CIF bedelin yüzde biri, hurdalar ise CIF bedelin binde beşi oranında uygulanacağı belirtilmiş, ancak hangi GTİP kapsamındaki ve türde eşyanın yakıt, atık veya hurda olarak değerlendirilmesi gerektiğine değinilmemiştir.
Belirtilen hususa netlik getirilmesi açısından Gümrükler Genel Müdürlüğü’nün 2011/44 sayılı 23.09.2011 tarihli “Dahilde İşleme Rejiminde gözetim uygulaması olmayacağı, ikincil işlem görmüş ürün ve çevre katkı payı tahsili” genelgesi yayımlanmıştır.
Söz konusu Genelge’de “ithali kontrole tabi yakıt, atık veya hurda niteliğindeki ikincil işlem görmüş ürünlerin serbest dolaşıma girişinde Çevre Katkı Payının tahsil edilmesi gerekmektedir.” ve “Çevre Katkı Payı tahsilatına konu mal, Çevrenin Korunması Yönünden Kontrol Altında Tutulan Yakıtlara Dair Dış Ticarette Standardizasyon Tebliği (2011/7) Eki listelerde belirtilen yakıtlar ile Çevrenin Korunması Yönünden Kontrol Altında Tutulan Atık ve Metal Hurdalara Dair Dış Ticarette Standardizasyon Tebliğleri (2011/3, 2011/23) Eki listelerde belirtilen atık ve hurdalar olarak tanımlanmıştır.” İbarelerine yer verilmiştir. Belirtilen ibarelerden de anlaşılacağı üzere 2011/7 (güncel hali 2020/7) tebliğ’de ekli listesinde yer alan yakıtlar, 2011/3 (güncel hali 2020/3) ve 2011/23 (güncel hali 2020/23) tebliğ’lerin ekli listelerinde yer alan atık ve metal hurdaların tanımlandığına değinilmiştir.
İlgili tebliğler dikkate alındığında, ikincil işlem görmüş plastikten ürünlerin “Çevrenin Korunması Yönünden Kontrol Altında Tutulan Atıkların İthalat Denetimi Tebliği (Ürün Güvenliği ve Denetimi 2020/3)” ekinde yer alan listelerde GTİP ve tanım olarak yer aldığı görülmektedir.
Diğer ikincil işlem görmüş metalden ürünlerin ise “Çevrenin Korunması Yönünden Kontrol Altında Tutulan Metal Hurdaların İthalat Denetimi Tebliği (Ürün Güvenliği ve Denetimi 2020/23)” ekinde yer alan listelerde GTİP ve tanım olarak yer aldığı görülmektedir.
2011/44 sayılı Genelge ve ilgili tebliğlerde de belirtildiği üzere, plastikten ikincil işlem görmüş ürünlerin atık olarak değerlendirilmesi ve alınması gereken Ç.K.P. oranının ise CIF bedelin yüzde biri olması gerektiği, metalden ikincil işlem görmüş ürünlerin ise hurda olarak değerlendirilmesi ve alınması gereken Ç.K.P. oranının ise CIF bedelin binde beşi oranında olması gerektiği anlaşılmaktadır.
Saygılarımızla,
Ertaç ÜTÜGEN
Nokta Çözüm İstanbul Bölge Müdürü
Gümrük Müşavir Yardımcısı